Ordrenekt

SAMSUNG

ORDRENEKT
.

E du en av de som føler deg knekt
fordi du ikkje passer inn og er frøken perfekt?
Eg skal si deg en ting, om en samfunnsdefekt
dette e medias massevoldtekt
En evig propa-ganding som gjør deg uforstandig
Klemmer ut det du har av kreativitet
Klemmer deg gjennom universitet
Til du slutter å tro på forandring
Eg hadde glemt å skape sjøl, då eg la ut på vandring
i livet
Eg kunne ikkje bygge, eg kunne ikkje rive
Eg var indoktrinert i samfunnsregimet

De sier
E du knall i padden, helt pling i bollen
Kem slapp deg ut av fødselskontrollen
Du må endre deg selv for å bli perfekt
Å la være vil fremstå som ordrenekt

Passiv konsumer
Reklame overalt kor eg snur meg
Plakater, som mater meg med redigerte flater
og eg hater meg sjølv i de perfekte rater
Så eg kjøper de produktene som skal gjøre meg vakker
Samme reklame om igjen, den hakker
Til vi føler oss fornøyde, med bøyde nakker
Skrur volumet ned når vi snakker- uten sminke
Forbruket går opp mens selvtilliten minker
Peeler conceeler, raker beina mens gubben kviler, lotion, den healer huden mens du tar på mascara, eyeliner og pudder
Spør gubben om du ser ut som et ludder
han roper, nei, ta på mer
er det en feil her, som eg ikkje ser?
Hårspray, sun-tan og øyenskygge
alt vi gjør for å ikkje føle oss stygge
Lipgloss og glitter, ingen vil pule hårete fitter

Du kjører bare frem når ingen har lært deg å rygge
Du trenger ikkje fem lag med sminke for å oppleve hygge
Kor mange timer om dagen til styling og preparasjon
Usminket glede blir en sensasjon, en provokasjon
Mot de som selger masken
milliarder av kroner
som suges rett ut i vasken

De sier
E du knall i padden, helt pling i bollen
Kem slapp deg ut av fødselskontrollen
Du må endre deg selv for å bli perfekt
Å la være vil fremstå som ordrenekt

.
.

-detonatord

7 kommentarer om “Ordrenekt

 1. Tankevekkende! Du er absolutt inne på noe her. Har fanget essensen av et (tragisk) samfunn. Det er når jeg leser sånt at jeg blir blir glad for at jeg går mine egne veier. At jeg gir faen i samfunnets idealer, media, kjas og mas. Det er ikke DET livet handler om. Takk for nok en god tekst, du skriver bra.

  Likt av 1 person

  1. Tusen hjertelig takk! Ja, det er mye sinne og frustrasjon som står bak denne teksten, om retten til å være oss selv. Kjempefint at du ikke bryr deg om kjaset og maset, eg prøver på det selv 🙂

   Liker

   1. Jeg forstår godt frustasjonen du føler på. Jeg synes egentlig hele samfunnet ser ut til å gå til helvete. Alt handler jo omtrent om utseende, status og et så fryktelig sterkt ønske om å bli godtatt, sett og beundret. Du berører mange viktige temaer i teksten her. Favorittsetningen må nesten bli «Lipgloss og glitter, ingen vil pule hårete fitter». Der fikk du meg til å smile! Det er så herlig brutalt. Og jeg ler godt her jeg sitter, alltid sminkefri, gir blanke faen i hårvekst (som kun jeg skal se) og har null interesse for mote eller styling. Jeg skal ikke påstå at jeg ikke bryr meg noe om utseende, men jeg har kommet langt i egen utvikling. Lært meg å gi faen i hva folk tenker. Vi har ETT liv, og jeg skal virkelig ikke bruke mitt på å se ut slik som andre forventer, eller gjøre og tenke det som er standarden.

    Kanskje fordi jeg har levd hele livet hittil og følt meg annerledes, har jeg nå i fortsatt ung alder slått meg til ro med det. Omfavnet det at jeg skiller meg ut (på godt og vondt). Det gjør ikke noe, jeg kan være meg selv. Det finnes bare EN av meg, og da skal jeg virkelig ta det helt ut. Være perfekt uperfekt. En utmerket særing og einstøing. Et merkelig menneske.

    Ønsker deg en god natt videre 🙂

    Likt av 1 person

   2. Da tror eg du har en god og fin trygghet inni deg, og det er fantastisk! Eg bruker sminke av og til, men må ikke ha det på for å gå ut av døren 😉 Prøver å være bevisst på om eg har på meg maske med eller uten sminke.
    Eg har også følt meg annerledes av mange grunner, og eg har også hatt mange år der eg måtte vise at eg var annerledes, med forskjellige subculture stiler…men det var bare en del av reisen for å finne noe mer autentisk. Ja, og det var gøy å eksperimentere med. Men noen subcultures har flere regler enn samfunnet (som eg skriver om i Flink pike.)
    Det tar mot å tørre å være ekte, og det virker som du har 🙂
    Tusen takk for tilbakemeldinger, det er spennende, og eg setter stor pris på det.

    Liker

   3. Ja, jeg er veldig glad for at jeg har blitt såpass trygg på meg selv. Når det gjelder sminke er det jo bare fint hvis man liker det og ikke ser på det som stressende. Jeg har omtrent aldri brukt sminke. Før om årene var det en sjelden gang, og omtrent aldri i hverdagen. Nå er det for meg mer et standpunkt, at jeg rett og slett ikke gidder.

    Jeg er nok veldig enten/eller på ting, og liker å ha et standpunkt for eller imot, nesten når det gjelder alt her i livet. Det handler nok mye om at jeg liker å sortere og kategorisere meg selv og livet rundt meg, i stede for de som «en sjelden gang» gjør noe. Tenkte først å ramse opp litt her, men tok meg i det i siste øyeblikk og innså at det kanskje ikke er så interessant for alle å lese om, hehe 😉

    På den ene siden liker jeg ikke alltid å bli «satt i bås», samtidig som jeg elsker å beskrive meg selv med titler og merkelapper. Har skrevet litt om det her: https://livetsrose.net/2016/09/25/samfunnets-bokser-og-baser

    Tror jeg må blogge litt mer om det i fremtiden, for nå ble jeg litt gira rundt tankene på merkelapper og båser jeg kan putte meg selv inn i og skrive rundt. Det skal ikke stort til for å gjøre meg glad og gira i hvert fall!

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s